Nyheter

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris

Nobels fredspris 2019 tilldelas Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed ”för sina ansträngningar för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sina avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

– Nobelpriset är välförtjänt och vi är alla exalterade över att det ges till vår premiärministers bidrag, och förändringen han fört med sig till landet och halvön, säger Ledet Teka, säger Ledet Teka, initiativtagare till IKFF Etiopien, en ny sektion som håller på att bildas i Afrika där organisationen vuxit på senare år.

I dagsläget finns IKFF i 18 afrikanska länder. Elin Liss, generalsekreterare IKFF, Sverige, konstaterar att en fredsprocess tar tid och att fred på papperet bara är ett första steg.

– Fredspriset synliggör att det är fullt möjligt att gå från auktoritärt och militariserat ledarskap till demokratiskt uppbyggda och fredliga samhällen. En fredsprocess är lång och skör som måste inkludera civilsamhället för att bli hållbar. Abiy Ahmed har nu världens ögon på sig och vi hoppas att utvecklingen fortsätter i rätt riktning, säger.

Även Amnesty välkomnar priset med liknande förväntningar och skriver i ett uttalande:

”Det här priset borde pressa och motivera honom att ta sig an de olösta utmaningarna för mänskliga rättigheter som hotar att upphäva de framsteg som gjorts hittills.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV