Journalisten Najwa Alimi tog emot Per Anger-priset

Afghanska journalisten Najwa Alimi tilldelades Per Anger-priset på torsdagen vid en ceremoni på Göta lejon i Stockholm. Alimi tog emot priset av kulturminister Amanda Lind (MP). Hon belönas för sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter med livet som insats.

I Afghanistan, som är ett av världens farligaste länder för journalister och för kvinnor generellt, arbetar 25-åriga Najwa Alimi som reporter på Zan TV, en kanal där alla reportrar och redaktörer är kvinnor. Vid sidan av arbetet driver hon tillsammans med sina vänner ett bokcafé som ger unga flickor och pojkar en fristad där de kan låna böcker och samtala fritt.

– Jag vill visa att kvinnor kan jobba i en bransch som anses vara tabu för dem. Jag förstod att journalistiken var den snabbaste vägen om jag ville nå ut till kvinnor runt om i Afghanistan, och att det kan fungera som en plattform för att slåss för kvinnors rättigheter, säger Najwa Alimi.

Nio internationella organisationer har deltagit i nomineringen: Afrikagrupperna, Amnesty international, Civil rights defenders, Diakonia, Internationella juristkommissionens svenska avdelning, Kvinna till kvinna, Reportrar utan gränser, Svenska kyrkan och Svenska Pen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV