Claudia López vald till borgmästare i Bogotá

För första gången har en kvinna valts till borgmästare i Colombias huvudstad Bogotá, en öppet lesbisk kvinna som i kampanjen kallat sig själv omutlig. Med 35,2 procent av rösterna mot 32,5 procent för liberala motståndaren Carlos Fernando Galán, har Claudia López vunnit makten. Hon företräder det gröna allianspartiet Alianza verde inledde sitt segertal till rungande applåder med orden:

”I dag var flickornas dag, de ungas dag, kvinnors dag, familjer som våra. Vi visste att det bara skulle gå om vi gick samman.”

Claudia López lever tillsammans med Colombias första öppet lesbiska parlamentsledamot Angélica Lozano Correa. López har själv suttit i parlamentet och bidrog under sin tid som journalist till att avslöja kopplingen mellan politiker och paramilitärer under den väpnade konflikten.

Hon fortsatte sitt tal med att säga:

– Bogotá har varken blivit skadat, delat eller polariserat, bortom djupa ideologiska skillnader valde Bogotá en livsberättelse, en gärning, en typ av ledarskap som ska omfatta allas väl, en kvinnas ledarskap, efter århundraden av mäns, släktens och ärvda politiska styren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV