Malin Axelsson turnerar med Chefen

Efter tio år som konstnärlig ledare på Sveriges radio drama är regissören, dramatikern och prosaförfattaren Malin Axelsson tillbaka på teatern. Nu skriver hon pjäsen Chefen, som har urpremiär 17 april 2020 på Årsta Folkets hus, och ska turnera under hösten med Riksteatern.

– Det var inte självklart att tacka nej till att fortsätta vara konstnärlig ledare för en så fin, blomstrande verksamhet som dessutom når ut till fler lyssnare än någonsin just nu, men hjärtat drog mig till slut ändå tillbaka till teatern, säger Malin Axelsson.

I ett pressmeddelande beskrivs pjäsen som ett ”absurt, komiskt och mörkt kontorsdrama om våra innersta begär”. Vidare: ”En surrealistisk samtidsskildring på managementspråk. Det handlar om kroppar och kostymer, om att dominera och domineras. Och om porriga skräpmail, uppfuckade powerpointpresentationer och medarbetarsamtal från helvetet.”

– Jag har alltid intresserat mig för att undersöka makt, begär och hierarkier i mitt skrivande, säger Malin Axelsson. Jag är besatt av de teatrala dimensionerna. På en arbetsplats får vi roller att spela, och till och med manus i form av mallar och styrdokument. Men vad gör vi med det kaos och klet som inte ryms där? Hur makten tar form i språket kan jag heller inte sluta tänka på - hur ett maktsystem kan få tillsynes helt oförargliga ord och uttryck att förvandlas till skarpladdade vapen. Det är underlag till stor komedi, och den djupaste tragedi.

På Sveriges radio drama har Axelsson bland annat skrivit och regisserat Cheferna och Kraschen. Stora genombrottet som teaterdramatiker fick hon med Jösses flickor – återkomsten och på ung scen/öst skapade hon flera hyllade föreställningar. För kritikerrosade romanen Andropa tilldelades hon Mare Kandre-priset 2016.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV