SD-företrädare försökte stoppa ”normkritiskt” boksamtal

I Sölvesborg avgår kultur- och bibliotekschefen efter oenighet med det SD-ledda samstyrets kommunledning, i Dorotea vill SD avveckla den kommunala musikskolan, och i Täby har sverigedemokratiska kommunfullmäktigeledamoten Steven Jörsäter försökt stoppa ett boksamtal med Moa-Lina Olbers Croall, om I mitt namn – en bok om att vara trans, som bygger på intervjuer med transpersoner.

I sitt brev till kommunen önskar Jörsäter även att ”punkter som biblioteksledningen tror kan uppfattas som kontroversiella hädanefter flaggas i god tid och tas upp i KFN” (kultur- och fritidsnämnden, reds anm).

Sveriges författarförbund fördömer i ett pressmeddelande på onsdagen ”Steven Jörsäters och SD Täbys försök att stoppa vår medlem Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök i kommunen, och inte minst förslaget att låta kommunpolitikerna förhandsgranska bibliotekets programpunkter”.

Privatpersonen Eva Averin postade Jörsäters brev, som är offentlig handling, öppet på sin Facebook-sida. Inlägget fick stor spridning och delades av bland andra Inti Chavez Perez som skriver:

”Jag vill uttrycka mitt stöd för författarkollegan Moa-Lina Olbers Croall, vars författarbesök på bibliotek i Täby vill stoppas av SD, eftersom hon skrivit en bok där hon intervjuat transpersoner. Kommunpolitiker ska inte detaljstyra författarbesök på bibliotek utan ha förtroende till bibliotekarierna som programlägger intressanta författare. Jag förstår att SD i egenskap av ett transfobiskt, rasistiskt och Sverigehatande parti vill strypa det fria ordet. Som författare kommer jag inte att tyst se på.”

Samtalet genomfördes som planerat.

– Det var fullsatt och gick jättebra. Jag fick senare veta att det var en som representerade SD på plats. Jag visste inte det under tiden jag pratade. Då hade jag blivit distraherad, berättar Moa-Lina Olbers Croall för Dagens nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV