Startsida - Nyheter

Nyheter

#metoo: De flesta märker ingen skillnad på arbetsplatsen

Sju av tio har inte märkt någon skillnad på sin arbetsplats före och efter #metoo, och varannan anser inte att uppmärksamheten kring #metoo lett till en förbättrad arbetsmiljö på arbetsplatsen. Det visar en undersökning som TCO presenterade på tisdagsmorgonen.

I samband med ett frukostseminarium arrangerat av fackliga centralorganisationen TCO med anledning av de två år som gått med #metoo, presenterades resultaten av en undersökning där yrkesverksamma i Sverige fått svara på hur de uppfattar att arbetslivet påverkats. Av öppna svar från den femtedel som anser att #metoo gjort skillnad i arbetsmiljön, framgår att det handlar om en större medvetenhet om sexuella trakasserier, att det inte är lika okej att dra skämt med sexuellt innehåll och även att fler säger ifrån.

Samuel Engblom, som är samhällspolitisk chef på TCO, presenterade resultaten. Sedan vidtog två panelsamtal under ledning av frilansjournalisten Johanna Palmström. Det första med jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) och centerledaren Annie Lööf om #metoo-uppropet #imaktenskorridorer och vad som pågår politiskt och inom partierna för att få genomslag för den nolltolerans för sexuella trakasserier som är målet.

Därefter följde ett samtal med Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, Hanna Navier, kommunikationschef på feministiska jämställdhetsorganisationen Män, och Stefan Forsberg, ordförande för Svensk scenkonst och chef för Konserthuset Stockholm.

Av samtalen framgick att en hel del har hänt, men att svårigheter finns framför allt när det gäller arbetsvillkor, det vill säga maktfördelningen i arbetslivet, och möjlighet för utsatta att få upprättelse. Likväl finns det fortfarande ett före och efter #metoo, som handlar om att tystnadskulturer har brutits, men mycket återstår att göra och verktyg finns under förutsättning att frågan prioriteras och tillräckliga resurser avsätts.

Resultaten i korthet:

  • Sju av tio (72 procent) har inte märkt någon skillnad på sin arbetsplats före och efter #metoo. Var femte (19 procent) uppger att de har märkt skillnad.

  • De som märkt skillnad uppger ofta i frisvar att det nu råder en större medvetenhet om sexuella trakasserier och att det inte är lika okej att dra skämt med sexuellt innehåll.

  • Åtta av tio (81 procent) tycker det är tydligt på arbetsplatsen vem man ska vända sig till om någon blivit utsatt för sexuella trakasserier. Var femte (19 procent) tycker inte det är tydligt.

  • En tredjedel (33 procent) svarar att arbetsgivaren tagit frågan om sexuella trakasserier på större allvar de senaste två åren. Lika många (32 procent) anser inte det. Ytterligare en tredjedel (35 procent) är osäkra och svarar ”vet ej”.

  • Var fjärde (24 procent) yrkesverksam önskar att arbetsgivaren gjorde mer för att förebygga och hantera sexuella trakasserier. Tre av fyra (76 procent) önskar inte det.

  • En majoritet (53 procent) svarar att uppmärksamheten kring #metoo inte lett till en förbättrad arbetsmiljö på arbetsplatsen. Var tionde (11 procent) svarar att den har det. En dryg tredjedel (36 procent) är osäkra.

Överlag är det inga större könsskillnader i undersökningen som genomförts av Novus på uppdrag av TCO.

Fr v: Hanna Navier, Ulrika Hyllert, Stefan Forsberg och Samuel Engblom.

Fr v: Johanna Palmström, Annie Lööf och Åsa Lindhagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV