Barns rättigheter respekteras inte i asylprocessen

FN:s barnfond Unicef i Sverige har jämfört hur fyra EU-länder hanterar asylsökande barn som nekats uppehållstillstånd och ska utvisas och kommit fram till att stödet som svenska myndigheter ger är otillräckligt. Jämfört med Tyskland, Nederländerna och Storbritannien har Sverige den snävaste lagstiftningen för att låta barn stanna av humanitära skäl, rapporterar Sveriges radio. Christina Heilborn, chefsjurist på Unicef Sverige, efterlyser en barnanpassad återvändandeprocess med uppföljning efter utvisning, och tror att många överskattar de svenska myndigheternas barnrättsperspektiv.

– Man ser inte barnen som individer med egna rättigheter. Barnen blir bihang till sina föräldrar och det tycker vi är allvarligt, säger Heilborn till Sveriges radio.

Advokaten Emilie Hillert konstaterar i en kommentar att Unicef pekar på viktiga brister, men att det finns många fler, och menar att detta är särskilt allvarlig i ljuset av att Barnkonventionen snart blir lag. Samtidigt som Sverige signalerar en ambition att stärka barnens rättigheter berövas barn sina rättigheter i asylprocessen. Ensamkommande flyktingbarn är en av de grupper barn som har drabbats hårdast, enligt Hillert:

– Det som de har utsatts för, såsom godtyckliga åldersuppskrivningar, undermåliga åldersutredningar och handläggningstider som är så långa att barnen hinner bli myndiga och därefter utvisas, är under all kritik. I det sammanhanget tycks man helt ha glömt bort att det är barn som det handlar om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV