Nyheter

Chiles president anmäld för brott mot mänskligheten

Chiles president Sebastian Piñera aviserade på torsdagen hårdare tag, med lagskärpningar som ökar möjligheterna för militär och polis att ingripa mot demonstranter. Som att bekämpa eld med bensin, noterar Döttrar för internationell solidaritet som varje lördag arrangerar en demonstration till stöd för folket i Chile i Stockholm. Vanligtvis hålls demonstrationerna på Mariatorget men nu på lördag blir det en stillsam ljusmanifestation vid Odenplan för att minnas offren för våldet.

Presidenten sammankallade på torsdagen, för första gången på fem år, det nationella säkerhetsrådet Conesa, vilket väckt stor oro. I rådet ingår cheferna för polisen, flottan, flygvapnet och armén, samt ordförandena för kongressens båda kamrar och Högsta domstolen. Senatens ordförande Jaime Quintana kritiserade tilltaget på Twitter:

”Jag är inte överens om kallelsen som presidenten gjort till #COSENA. Chile är INTE i krig. Och även om vi har allvarliga problem med den allmänna ordningen, är den nationella säkerheten inte i fara. Jag kommer att delta enbart på grund av det ansvar som följer med mitt uppdrag och jag kommer att be om offentlig rapportering från sessionen.”

Efter mötet publicerade Quintana en deklaration där han upprepar sin inställning och uppmanar presidenten att, bland annat, hålla en folkomröstning om en ny konstitution, i enlighet med kraven från såväl demonstranternas som samtliga landets borgmästare. Detta är enligt Quintana den typ av åtgärd som kan återskapa lugn och förtroende i Chile. Han uppmanar även presidenten att inte återinföra undantagstillstånd, vilket Quintana menar skulle ha motsatt effekt.

Samtidigt har en domstol i Santiago tagit emot en anmälan om brott mot mänskligheten mot Sebastian Piñera. I anmälan pekas han ut som högst ansvarig för åtminstone nio dokumenterade övergrepp i form av tortyr, sexuella övergrepp och mord under den dryga vecka då undantagstillstånd rådde. Detta innebar att presidenten överlämnade ansvaret för säkerheten till militären, först i Santiago den 19 oktober, och sedan i fler städer.

Anmälan har godkänts av domstolen och domaren Patricio Álvarez kommer nu att inleda den juridiska processen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV