Motala-politiker anhållen för grov kvinnofridskränkning

Kommunstyrelsens ordförande i Motala har anhållits misstänkt för grov kvinnofridskränkning och har tagit en time out från sina politiska uppdrag. Motala är en av flera kommuner där kvinno- och tjejjourens arbete inte respekteras. Jouren har funnits i 27 år och ingår i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks). För ordförande Jenny Westerstrand är det ingen överraskning att en ledande kommunpolitiker kan vara skyldig till grov kvinnofridskränkning:

– Däremot rasar vi över det oerhört felaktiga i att kommuner givits ansvar för våldsutsatta kvinnors och barns boende och stöd. Det har visat sig innebära en enorm utarmning och kanske döden för kvinno- och tjejjoursrörelsen som vi känner den.

Roks menar att systemet med att låta kommunerna ensamma avgöra hur boende och stöd för våldsutsatta kvinnor ska bedrivas är ett brott mot Istanbulkonventionen, som trädde i kraft i Sverige 2014. Detta då konventionen, som Roks håller på att utvärdera, kräver att staterna som omfattas tar ansvar för utfallet av den förda politiken.

Under 2019 ökade antalet stödkontakter som kvinno- och tjejjouren i Motala haft. Samtidigt står jourens boende med plats för två-tre kvinnor och deras barn tomt sedan nästan ett år. Stödsökande hänvisas enligt Roks istället till privata aktörer – om de alls får hjälp. Jouren har de senaste åren i ökad utsträckning fått stötta kvinnor på privata aktörers boenden, där stödet har visat sig kunna brista, och dessutom kämpa för att klara jourens egen överlevnad.

– Från Roks centralt ser vi hur Motala kommun, som en av allt fler kommuner, varken visat omsorg om eller respekt för det viktiga arbete den lokala kvinno- och tjejjouren bedriver. Det gör oss upprörda, ja arga, säger Jenny Westerstrand.

– Vi accepterar inte det och vi accepterar inte den ordning där detta får ske. Roks kräver en förändring där staten tar sitt ansvar. Det måste ske nu!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV