Förövares straffrihet måltavlan för kandidater i brittiska nyvalet

En av dem är Serena Laidley, som säger till The Guardian att hon fortfarande är nervös, och att hon först tvekade och frågade sig ”varför jag?”:

– Men sedan sa en röst: ”Varför inte jag?” Andra kvinnor går igenom sexuellt våld, övergrepp och våld i hemmet och är rädda eller tystade. Låt mig vara det språkröret och låt mig kämpa för kvinnor och flickor som är för rädda att höja sina röster och vara den representationen.

Parlamentarikern som Laidley ställer upp emot, Labour-företrädaren Kelvin Hopkins, blev avstängd av sitt parti efter anklagelser om sexuella trakasserier. Hopkins nekar till anklagelserna och utredning pågår. En annan av kandidaterna, Jenn Selby, siktar på konservativa Mark Fields stol i parlamentet. Field filmades när han greppade en Greenpeace-aktivist om hennes nacke. Utredning av händelsen stoppades när Boris Johnson tillträdde premiärministerposten och Field har sedan dess bett om ursäkt.

På de parlamentsposter som ytterligare tre WEP-kandidater konkurrerar om sitter i dag konservativa Charlie Elphicke, som står åtalad och inväntar rättegång för flera sexuella övergrepp han nekar till, samt tidigare Labour-ledamöterna Ivan Lewis och Jared O’Mara är anklagade för sexuella trakassier som även de förnekar.

– Ju mer jag pratar om det, blir det allt fler personer som berättar för mig att de gått igenom något fruktansvärt, och desto mer utbrett framstår problemet, säger Jenn Selby.

Selby utsattes för en våldtäkt 2013 som aldrig gick till rättegång, men den juridiska processen pågick i två år, och förlorade jobbet till följd av psykisk ohälsa berättar hon för The Guardian. I stället engagerade hon sig för kvinnors rättigheter och var med och grundade flera hjälporganisationer för våldsutsatta. Laidley utsattes för en gruppvåldtäkt i tonåren, men fick inte den hjälp hon behövde och diagnostiserades med PTSD i vuxen ålder. Hon går fortfarande i terapi och säger att det som också hjälper är att hjälpa andra kvinnor och barn.

– Vi har alla historier att berätta att, alla rätt brutala och orättvisa, och vi ställer upp mot män som inte har ställts till svars, konstaterar Jenn Selby.

WEP-kandidaterna driver frågor som säkrad finansiering till kvinno- och tjejjourer efter åratal av nedskärningar, universell och kostnadsfri barnomsorg och att parlamentsledamöter ska kunna avsättas av sina valkretsar om de fälls för sexuella trakasserier eller våld. The Guardian noterar att om de vinner kommer de att ha en arbetsplats där en av fem, enligt en rapport från 2018, upplevt eller bevittnat sexuella trakasserier under det gångna året.

– Det är avskyvärt. Du är på platsen där lagar stiftas och blir ändå sexuellt trakasserad och tystad, Serena Laidley.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV