#metoo: Vittnesmål om exdiktators våldtäkt skakar Gambia

När Fatou Jallow var 18 år vann hon en skönhetstävling sponsrad av Gambias dåvarande diktator Yahya Jammeh. Tävlingen arrangeras av landets utbildningsdebartement och priset skulle vara ett stipendium för utlandsstudier. Istället översköljdes hon med presenter och pengar och bjöds till officiella evenemang.

I juni vittnade hon inför den sannings- och försoningskommission, som tillsatts för att utreda övergrepp mot mänskliga rättigheter under den 29 år långa diktaturen, om att Jammeh våldtog henne. Fatou Jallows vittnesmål om den brutala våldtäkten har inneburit en vändpunkt i det konservativa landet. Övergreppet var del i ett mönster. Ändå blev många chockade när hon trädde fram. Madi Jobarteh, demokratiakvitist som arbetat med lokal utveckling i Gambia i decennier, säger till NPR att ingen talade om sådant innan:

– Jag kallar det en revolution. Det var verkligen modigt från hennes sida och explosivt för oss alla.

Protester hölls i huvudstaden Banjul och Jallow, som även kallas Toufah, uppmärksammades och fick stöd för sin berättelse på sociala medier med hashtaggen #IamToufah.

– Jag är 26 nu, men har aldrig sätt det här hända i våra gambianska sociala medier, att flickor höjer rösten mot de som gjorde det här mot dem, säger Mainura Jahatta, medicinsk forskare i Banjul, till NPR.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV