Social ojämlikhet dödar allt fler fattiga i Storbritannien

Medan vita i välbärgade delar av Storbritannien lever allt längre stagnerar, eller till och med sjunker, den förväntade livslängden för de som lever i landets mest utsatta områden. Sammantaget är den förväntade livslängden tillbaka på nivåerna som var för 16 år sedan, rapporterar the Independent.

Enligt en ny rapport från London school of economics (LSE) har ökande sociala klyftor lett till allt fler dödsfall i missgynnade grupper som kunde ha undvikits. Det kan till exempel handla om förgiftningar av misstag, alkoholberoende och självmord. Bland personer under 50 och i vissa undergrupper ökar denna typ av dödsfall vilket bidrar till den sjunkande förväntade livslängden i Storbritannien, medan Frankrike, Nederländerna och andra länder i Europa fortsätter att gå i motsatt riktning.

Kvinnor som lever i Storbritanniens mest socialt utsatta områden har nu en förväntad livslängd på 78 år och åtta månader, jämfört med 86 år och två månader i de mest välmående områdena. Snittet på 83 år tillhör de lägsta bland jämförbara länder.

Stiftelsen The health foundation, som beställt studien, uppmanar nu regeringen att etablera ett oberoende organ för att granska dödlighetsstatistik och regeringens politik, och ge råd om hur hälsa och livslängd kan förbättras för kommande generationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV