Ojämlikhet stora problemet för svensk skola

5 500 elever i 207 grundskolor och 16 gymnasieskolor har deltagit i den svenska delen av årets Pisa-undersökning, som OECD genomförde bland medlemsländerna för sjunde gången 2018.

Enligt undersökningen ligger svenska 15-åringar över snittet för OECD-länderna i såväl läsförmåga som matematik och naturvetenskap. Samtidigt ökar skillnaden mellan de som ligger högt och lågt i mätningarna.

Utbildningsminister Anna Ekström konstaterar i en debattartikel i Dagens nyheter att Sverige nu intar en andraplats i Norden, och är på väg tillbaka mot skolresultat ”i toppklass”. Hon ser det som glädjande också att ”pojkarna i svensk skola knappar in på flickorna”, men betonar att ojämlikheten i skolan måste bli en väckarklocka för politiker av alla färger:

” Sverige har i dag den mest ojämlika skolan i Norden. Det är i dag det största problemet i svensk skola och ett långsiktigt problem för Sverige. Inte bara för att vi ska klara kompetensförsörjningen, utan också för att de barn som i dag misslyckas i skolan riskerar att fastna i sociala problem och kriminalitet i framtiden.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV