Ny indisk lag exkluderar muslimer från medborgarskap

På onsdagen antog Indiens parlament föreslagna lagändringar som innebär att medborgarskap i landet baseras på religion, men exkluderar muslimer. Minority rights group international (MRG) fördömer den nya lagstiftningen som bryter både mot den indiska konstitutionen och mänskliga rättigheter, enligt Claire Thomas, biträdande direktör för MRG:

– Religiösa minoriteter i Sydasien möter allvarlig förföljelse och ansträngningar för att hjälpa dem är lovvärda, men det här lagförslagets selektiva och diskriminerande karaktär är ett farligt prejudikat. Indiens regering har beväpnat talet om minoriteters rättigheter på ett sätt som utesluter muslimer och är både provocerande och splittrande.

De nya bestämmelserna omfattar alla migranter som kommit till Indien före 31 december 2014 från Afghanistan, Bangladesh eller Pakistan förutsatt att de är hinduer, sikher, buddister, jainister, perser eller kristna, sikhisk, buddistisk. Däremot, påpekar MRG, ges varken muslimer från länderna som nämns, eller minoriteter från grannländer som Sri Lanka eller Myanmar, rätt till medborgarskap.

– Genom att juridiskt legitimera diskriminering på religiös grund, sänder detta ett tydligt budskap om exkludering till Indiens muslimer. Om myndigheterna i Indien verkligen är intresserade av att skydda religiösa minoriteter borde de visa det genom att säkerställa att Indiens egen långvariga muslimska minoritet kan leva fredligt och åtnjuta sina fulla rättigheter, inklusive medborgarskap, menar Thomas.

Även Amnesty international fördömer lagstiftningen och skriver i ett uttalande att den sprider rädsla och osar av hyckleri.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV