Stort intresse för Greta Thunberg under COP25

Greta Thunberg har utsetts till Årets person 2019 av tidningen Time och är på väg tillbaka från COP24, ett klimattoppmöte i Madrid där det svek mot barnen och framtiden som hon anklagar vuxenvärlden för återigen bekräftades.

Tidningen El pais har granskat hur spanska Twitter-användare förhållit sig till Greta Thunberg, under tiden 20 november till 11 december. De noterar att intresset är enormt och att det är främst män som uppmärksammar den svenska klimataktivisten.

Thunberg nämns i 440 000 tweets på spanska av 228 000 spanska användare, fler än 70 000 är originaltwetts och övriga retweets. Två av tre som twittrat om henne är män, att jämföra med hur det brukar se ut på spanska Twitter – 54 procent män och 46 procent kvinnor, enligt Global web index.

Männen är också mer hänsynslösa och sexistiska i sina skämt och förolämpningar bekräftar granskningen. Under de femton dagar som granskats skrevs över 14 000 nedsättande tweets, vilket enligt El pais är mycket sett till att det riktas mot en enda person. Det dagliga snittet av hatfyllda tweets är 10 000. Totalt.

En av de män, dock ej spanjor, som har svårt att tåla Greta Thunbergs genomslag är USA:s president Donald Trump, som hon börjar bli van att sätta på plats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV