Ny rapport om jämställdhetsläget i Skåne

Länsstyrelsen Skåne har i nya rapporten Jämställt föräldraskap – en arbetsgivarfråga undersökt hur skånska aktörer och kommuner, som anslutit sig till regionens jämställdhetsstrategi, efterlever skärpta krav i diskrimineringslagen.

Det handlar om bestämmelser som infördes 2017 om aktiva åtgärder med syftet att förbättra anställdas möjligheter att förena förvärvsarbete med föräldraskap. Enligt de nya kraven ska arbetsgivaren undersöka, analysera, vidta åtgärder och utvärdera möjligheterna.

Endast 5 av 53 svarande arbetar med samtliga fyra stegen för bättre möjligheter att förena föräldraskap och arbete i strategin Ett jämställt Skåne. Många erbjuder någon form av insats, men saknar den struktur som lagen föreskriver. Därför innehåller länsstyrelsens rapport, förutom lägesbeskrivningen, även praktiska tips för hur arbetet kan bedrivas.

Att öka mäns uttag av föräldraledigheten är ett prioriterat mål för länsstyrelsen Skåne, som även kommer att arrangera en utbildningsdag i april. Endast 27 procent av föräldraförsäkringen tas ut av män i Skåne, vilket är under riksgenomsnittet.

– Det finns många fördelar med att arbeta med frågan om jämställt föräldraskap. Som arbetsgivare ger det fördelar såväl för rekrytering som hur hälsosam arbetsplatsen är. Det är även viktigt ur ett barnperspektiv. Att inte ha varit hemma mer med sina barn är den fråga som äldre män säger de ångrar mest, säger Martina Skrak, jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV