Frigörelse kommer underifrån

Protesterna i Iran tilltar sedan regimen medgivit att man, oavsiktligt, skjutit ner det ukrainska passagerarplan på onsdagen och därmed bär ansvar för passagerarnas och besättningens död.

I ett uttalande skriver New York-baserade iranska feministkollektivet Raha att de har fått nog av krig och vädjar om krigsstopp 2020. Med krigets fasor, men också den uthållighet och sammanhållning som kollektivet erfarit framhåller de livets, och varandras, värde.

”Vi skakar inför nationalismerna som stärks när krig närmar sig”, skriver de och tar – utan att ställa sig bakom någon regering – avstånd från alla utländska interventioner som skapar död och misär. De pekar på de massiva, folkligt ledda rörelserna som de senaste månaderna både i Irak och Iran trotsat repression med krav på frihet och rättvisa och motsätter sig den ekonomiska krigföring som sanktioner innebär.

”Vi uppmanar alla människor att agera i solidaritet med gräsrotsrörelser för demokrati överallt. Vi anser att vår solidaritet och aktivism måste börja med att utmana institutioner som upprätthåller våld och påstår att det sker i vårt namn, samt använder våra skattepengar. I USA måste vi motsätta oss alla former av militarism, inklusive vapenförsäljning, här och överallt. Vi måste motsätta oss övervakning och militariseringen av polis, gränser och fängelser som riktar sig mot svarta och bruna grupper i ”antiterrorns” och ”den allmänna säkerhetens” namn. Statsmakten vill att vi ska föreställa oss krig som något behärskat, som sker på taktiska sätt, att det rättfärdigas av freden, som alltid lever i en framtid långt bortom vårt räckhåll.”

”Dröm med oss istället. Föreställ er att vi löser upp de här förbuden, gränserna, bomberna, arméerna och fängelserna. Istället för missiler, granater och bomber borde himlen vara öppen för fåglar, solsken och ren luft. Jorden behöver vara fri att odla trädgårdar av grönsaker och blommor. Föreställ er att alla utländska makter går hem, sanktioner hävs, resurser blomstrar och aktivister från Teheran till Baghdad till Washington DC till Damaskus är fria att på våra egna villkor organisera ett samhälle som erkänner och respekterar liv, historia och möjligheter.”

Raha består av iranska och iransk-amerikanska feminister och är öppet för alla, oavsett kön, som arbetar för att bekämpa patriarkatet i alla dess former, och sprida kunskap om rättviserörelser i Iran och USA, och förståelse för att patriarkat och militarism går hand i hand, med utgångspunkten att all sann befrielse kommer underifrån.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV