Danderydsbo överklagar tiggeriförbud

Anita Enflo, boende i Danderyd, överklagar kommunens nyligen genomförda beslut att införa tiggeri till förvaltningsdomstolen. Det rapporterar Stockholm direkt.

– Jag måste överklaga för jag kan inte acceptera att man beter sig på det här sättet, förbjuda den som inte har pengar att tigga. Jag kan förstå att man säger att de inte ska störa, men det gäller ju för alla människor, säger Enflo till tidningen.

Miljöpartiet i Danderyd har också protesterat genom att reservera sig när politikerna fattade beslut i frågan. Det var Vellinge kommun som först drev frågan om tiggeriförbud, vilket kritiserades och överklagades. Både tingsrätt och hovrätt avstyrkte, men Högsta förvaltningsdomstolen gav kommunen rätt. Sedan dess har även Lidingö, Täby och Danderyd följt efter. Anita Enflo konstaterar att det fallet inte gick vidare till allra högsta instans, vilket är Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

– Om jag orkar överklagar jag till sista instans som är Europadomstolen, det är en väldigt viktig fråga, säger Anita Enflo.

Även i Lidingö och Täby har tiggeriförbuden överklagats till förvaltningsdomstolen, rapporterar Sveriges radio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV