Slöjförbud i Skurup trotsas

Det var den 16 december som Skurups fullmäktige fattade beslut om att förbjuda ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har syfte att dölja elever och personal” i kommunens skolor. SD ligger bakom förslaget och har fått stöd av Moderaterna och Skuruppartiet i beslutet. På måndagskvällen deltog ett drygt hundratal personer i en protest utanför kommunhuset och på Prästmosseskolan bar flera lärare, som själva inte är muslimer, slöja i solidaritet med sina fem troende kolleger. Av 630 elever bär tio, samtliga tonåringar, slöja enligt skolans rektor.

Läraren Naouel Aissaoui säger till Aftonbladet, som bevakade protesten, att hon kommer sluta arbeta i Skurup om förbudet iscensätts.

– Då stannar jag hemma. Jag tänker inte ta av mig slöjan. Beslutet är inte lagligt. Det tyder bara på rasism.

Tasnim Raoof är ordförande för Malmös unga muslimer som tog initiativ till demonstrationen utanför kommunhuset. Hon intervjuas också i Aftonbladet:

– Förbudet handlar om att ta ifrån muslimska kvinnor rätten till deras kroppar och att ta ifrån dem deras demokratiska rättighet och valfrihet. Det är en rasistisk politik.

Lars Nyström, sverigedemokraten som skrev motionen om slöjförbudet, anser att det är upp till skolförvaltningen att se till att förbudet upprätthålls även om det ännu är oklart hur det ska gå till. Enligt Mattias Liedholm, rektor på Prästmosseskolan med 630 elever, är dock kommunpolitikernas beslut ogenomförbart eftersom det strider mot lagstiftning som han är ålagd att följa.

– Det hade varit fantastiskt spännande att bli uppsagd för att jag som rektor vägrar bryta mot lagen och därför skulle sparkas. Den rättsprocessen skulle jag se fram emot, säger han i en intervju i Lärarnas tidning.

Utan att uttala sig i det enskilda fallet bekräftar Andreas Lindholm, jurist på Skolverket, Liedholms uppfattning om rådande lagstiftning.

– Vi bedömer att generella förbud mot huvudduk strider mot Europakonventionen om religionsfrihet och mot diskrimineringslagen, säger Lindholm till Aftonbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV