Nytt civilkuragepris till Olle Linton för lärargärning

”En pådrivande och initiativtagande kraft – som därmed också inspirerar fler att agera till försvar för demokratin.” Så beskrivs läraren Olle Linton i motiveringen till att han erhållit Stockholmare mot nazisms Civilkuragepris.

Läraren Olle Linton har utsetts till vinnare av Stockholmare mot nazisms nyinstiftade och årligen återkommande Civilkuragepris. Priset delades ut första gången på Dramaten under Förintelsens minnesdag på måndagen, den 27 januari.

Motiveringen lyder:

En tydlig Stockholmsröst mot nazism

Stockholmsläraren Olle Linton har under flera år stått upp för alla människors lika värde och arbetat mot antidemokratiska åsikter och rasism i alla dess skepnader.

I sin yrkesroll har Linton agerat förebild för den yngre generationen genom sitt ihärdiga civilkurage och sitt tydliga ställningstagande för demokrati och mot extremhögern.

I skrift, i klassrummet, genom sitt arbete med Lärare mot rasism men också vid fysiska antinazistiska manifestationer är Olle Linton en pådrivande och initiativtagande kraft – som därmed också inspirerar fler att agera till försvar för demokratin.

I en intervju med tidningen Skolvärlden, betonar Linton det demokratiska uppdrag som ingår i lärarrollen:

– Det är någonting som tyvärr många lärare inte verkar förstå. Det borde uppmärksammas mer den här delen av vårt uppdrag.

Olle Linton är initiativtagare till Facebookgruppen Lärare mot rasism som i dagsläget har 4 000 medlemmar. Genom den kan engagerade lärare kommunicera och utbyta erfarenheter. Linton anser att arbetsgivare bör väga in demokratiuppdraget i lönesammanhang. Samtidigt förstår han att många tycker att uppdraget kan vara svårt:

– Men då får man ta hjälp av de som kan och som redan gör det för jag har kollegor runtom i hela landet som jobbar med det här på egen hand i väldigt hög grad, säger han till Skolvärlden.

Även Herman Lindqvist och Liliana Komorowska Lindqvist hyllades av Stockholmare mot nazism med ett hedersdiplom: ”För visat civilkurage i sammandrabbning med den militanta extremhögern i Polen, hösten 2019. Paret Lindqvists mod är ett föredöme för alla stockholmare!”

Stockholmare mot nazism är en ”Demokratisk, partipolitiskt obunden samlingsplats för att samordna huvudstadens motstånd mot nazister & rasister på våra gator”. Journalisten och författaren Lisa Bjurwald tog initiativ till nätverket den 4 november 2019 och nätverkets Facebookgrupp har i dag drygt 5 500 medlemmar. Moderatorer i gruppen, förutom Bjurwald, är socionomstudent Hjalte Lagercrantz och Mattias Irving, politisk sekreterare i Tro och solidaritet.

De tre utgjorde juryn för årets Civilkuragepris. Nomineringsförfarandet har varit öppet för samtliga medlemmar. Förutom ett diplom består priset av 5 000 kronor, en summa som säkrats för tre år framåt genom en donation från Gerald och Monica Naglers stiftelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV