”Tunisian girl” Lina Ben Mhenni är död – hyllas av en hel värld

Människorätts- och internetaktivisten Lina Ben Mhenni blev känd för sitt mod i kampen mot diktaturen i Tunisien och slutade aldrig kämpa. En kronisk sjukdom avslutade hennes liv i förtid. Hon tillhör den arabiska vårens främsta bloggare och hyllas nu av en hel värld.

Som 27-åring blev Lina Ben Mhenni känd för sitt bloggande, frispråkigheten, modet och mobiliseringskraften under kampen mot dåvarande diktatorn Zine al Abidine Ben Ali. En kamp som tvingade bort den nu avlidne Ben Ali, som avled förra året, från posten.

Under revoltens dagar reste Ben Mhenni runt landet och rapporterade om vad som hände. Hennes blogg Tunisian girl blev världskänd och regimen försökte att stänga ner den i flera omgångar.
Hon var en av de första internetaktivsterna som bloggade och twittrade under eget namn och en av ett fåtal förstahandskällor som rapporterade inifrån landet under den period då utländska journalister inte fick vistas i landet och lokala medier var regimens verktyg.

När revoltens framgång var ett faktum fortsatte Lina Ben Mhenni att kämpa för de som skadats, och är en av de som nominerades till Nobels fredspris för sina insatser i kampen för en demokratisk utveckling i Tunisien.

Sholeh Irani intervjuade Ben Mhenni flera gånger för Feministiskt perspektiv, bland annat då Tunisien gick till demokratiska val fria val för första gången och det islamiska partiet Ennahdha blev största parti. Hon förstod skälen till det, och var säker på att tunisiska kvinnor skulle avvisa islamiska lagar.

– Jag är inte alls orolig, eftersom jag vet att tunisiska kvinnor är välutbildade och medvetna om sina rättigheter och skyldigheter.

När det stormade kring Sveriges då nytillträdda utrikesminister Margot Wallströms kritik mot Saudiarabien kallade Lina Ben Mhenni henne för en sann feminist.

– Vi hör retorik om jämlikhet mellan könen hela tiden från politiker men det stannar alltid på retorikstadiet. Wallström försöker gå förbi den fasen, till tillämpningsstadiet, menade Ben Mhenni och hoppades att hon inte skulle ge vika.

När den tunisiska Femen-aktivisten Amina Sboui fängslades för att hon genomfört en protest med naken överkropp startade Lina Ben Mhenni en grupp som planerade protestaktioner och krävde en rättvis rättegång.

Lina Ben Mhenni blev 36 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV