Serbien hjälper Grekland med ensamkommande barn

Serbiska och grekiska myndigheter har, enligt NGO-nätverket European council on refugees and exiles (ECRE), nått en överenskommelse om att 100 barn som ensamma kommit på flykt till Grekland ska tas om hand i Serbien.

Det var på ett möte i Athen för ett par veckor sedan som två grekiska ministrar och den serbiska ambassadören i Grekland undertecknade överenskommelsen. Omplaceringen av de ensamkommande barnen kommer att hanteras av FN:s flyktingorgan UNHCR och den internationella migrationsorganisationen IOM. George Koumoutsakos, biträdande minister för Greklands migrationspolitik anser att exemplet borde inspirera EU:s medlemsländer:

– Att Serbien – ett land som inte tillhör EU än – deltar i omplaceringsprogrammet för ensamkommande barn är början på att europeiska länder aktiveras för liknande åtaganden.

En omplacering av 400 särskilt sårbara personer från Grekland till Frankrike har också inletts. Enligt UNHCR hade 1 756 människor på flykt anlänt till Grekland under de första tre veckorna 2020. Under hela 2019 tog Grekland emot 74 613 människor som flytt till fots eller över havet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV