Göteborg på väg att ta ställning mot kärnvapen

Kommunstyrelsen i Göteborg tog på onsdagen ställning för att ansluta staden till Ican cities appeal, genom en motion från Feministiskt initiativ (Fi).

Om motionen godkänns av fullmäktige 20 februari blir Göteborg den första stad i Sverige – men med fler än 100 föregångare globalt – som går med i kampanjen. I en debattartikel i Expressen skriver Stina Svensson, gruppledare för Fi i Göteborg, och Tomas Magnusson, Svenska freds ordförande i Göteborg, om dess betydelse:

”Staden råder inte över säkerhetspolitik eller utrikespolitik, men en viljeyttring faller inom kommunalt mandat vilket tidigare beslut visar. Det är viktigt att kommunen tar sitt ansvar för att säkra göteborgares säkerhet i denna fråga.”

De konstaterar också att Göteborg har en lång tradition av att gå före i frågor som rör fred och mänskliga rättigheter. 1990 uppmanades regeringen att utlysa Göteborg till en kärnvapenfri zon och sedan 2010 är staden medlem i organisationen Mayors for peace.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna stödjer motionen och Svensson och Magnusson uppmanar nu ledamöter och aktiva i fler partier att ta ställning:

”Våra barn förtjänar att slippa leva under detta hot.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV