Bakslag för demokratin i El Salvador

El Salvadors president Nayib Bukele stormade på söndagen landets parlament med väpnad militär och polis, för att tvinga fram ett beslut om hans eget förslag att låna 109 miljoner dollar till brottsbekämpning.

Feministgruppen Bloque feminista skriver i ett uttalande att förslaget tagits fram utan insyn och demokratisk förankring. De menar att händelsen visar på inkompetens och är ett bakslag för mänskliga rättigheter och ett angrepp på de statliga organens oberoende.

”Användningen av den väpnade styrkorna och den nationella civila polisen utanför och inne i den lagstiftande församlingen, vilket inte har skett på 28 år, är en demonstration av hegemonisk maskulinitet, för att med vapen och råstyrka tvinga meningsmotståndarna att vika sig, som markerar en tillbakagång i demokratins uppbyggnad”.

I ett land som inte har förmått att på politisk väg ge upprättelse till offren för den väpnade konflikten i landet, varnar Bloque feminista för militarisering som svar på organiserad brottslighet ökar våldet mot kvinnor, barn och ungdomar. Inte minst det sexuella våldet.

”Förslagen i den så kallade ’kampen mot otrygghet’ har bara tjänat till att kriminalisera och förfölja de fattigaste befolkningarna, de mest utsatta sektorerna och de vars rättigheter avskaffats.”

Bloque feminista kräver bland annat att presidenten ändrar inriktning och garanterar rättsstaten, att högsta domstolen uttalar sig till stöd för detta och att parlamentet inleder en genuin konsultation med olika delar av befolkningen för att utveckla en politik för trygghet, fred och respekt för mångfald med ett genusperspektiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV