Strategi för att avskaffa mäns våld mot kvinnor utvärderas

Statskontoret har fått i uppdrag att följa upp regeringens strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Uppföljningen ska ge vägledning i det fortsatta arbetet. Att statskontoret inte tillhör de myndigheter som bedömts ha en betydande roll för genomförande gör den lämplig för uppdraget, enligt regeringen. I uppdraget ingår att:

  • Kartlägga centrala myndigheters arbete med den nationella strategin och vilka möjligheter och utmaningar de uppfattar inom sina respektive ansvarsområden.

  • Analysera länsstyrelsernas förutsättningar att verka för strategins
    genomförande inom länen, särskilt i förhållande till socialtjänsten, skolan, föräldraskapsstöd, etableringsinsatser för nyanlända, hälso- och sjukvården samt rättsväsendet.

  • Bedöma på vilket sätt samordning och samverkan mellan de centrala myndigheterna har påverkats av den nationella strategin, samt hur samverkan mellan länsstyrelserna och kommuner och regioner kan utvecklas vidare vad gäller stöd till skolor, socialtjänsten samt hälso- och sjukvården.

  • Analysera kostnadseffektiviteten av myndigheternas arbete med strategin.

  • Analysera styrningen utifrån den nationella strategins fyra målsättningar.

Syftet med regeringens tioåriga (2017–2026) nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor ska främja arbetet med det jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution och människohandel, samt det våld män, pojkar och hbtq-personer utsätts för i nära relation omfattas också av strategin.

Statskontoret utifrån resultaten även ge förslag på hur den fortsatta styrningen av arbetet med strategin kan utvecklas och slutredovisa uppdraget senast den 15 mars 2021.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV