Organisering av internationella adoptioner ska ses över

Regeringen har gett Statskontoret i uppdraget att se över organiseringen av internationella adoptioner till Sverige.

Barnkonventionen ska vara utgångspunkt för uppdraget, liksom konventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner (1993 års Haagkonvention). I ett pressmeddelande från socialdepartementet framgår att Statskontoret ska inhämta synpunkter från berörda myndigheter och organisationer, inklusive adopterades intresseföreningar. Statskontoret ska också göra ”de internationella jämförelser som anses befogade”.

I uppdraget ingår även att kartlägga adoptionsförmedlingens nuvarande organisering och processer där ansvaret i nuläget är fördelat mellan Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF), kommunerna och adoptionsorganisationerna. Främsta syftet är enligt socialminister Lena Hallengren att undersöka hur den internationella adoptionsverksamheten kan anpassas till dagens förhållanden:

– De barn som adopteras internationellt i dag är färre till antalet och har ofta större omsorgsbehov på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller svår social bakgrund. Det ställer nya krav på adoptionsförmedlingen.

Senast den 31 januari 2021 ska Statskontoret redovisa sina slutsatser och ge förslag på alternativa modeller för att organisera den internationella adoptionsverksamheten.

Bakgrunden är enligt socialdepartementet att ”internationella adoptionsområdet har genomgått stora förändringar under det senaste decenniet. Antalet adoptioner i världen har minskat kraftigt samtidigt som adoptionsärendena har blivit mer komplexa och svårutredda. I Sverige har antalet adoptioner sjunkit från 1 008 adoptioner år 2002 till 170 under år 2019”.

Lena Hallengren och socialdepartementet nämner dock inget om de adoptionsskandaler som väckt misstankar om omfattande handel med barn i samband med internationella adoptioner, som exempelvis den brottsutredningen som pågår i Chile, eller svenska adoptionsorganisationers inblandning och de starka protester som väckts. Inte heller nämns behov att se över konsekvenserna och rätten till stöd och ersättning för de nu vuxna barn som drabbats och familjerna de togs ifrån.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV