Ny plattform för tjejer på flykt

I samarbete med What took you so long och finansiering från Sida lanserar nu Clowner utan gränser första filmen inom ramen för kampanjen Listen up! Den handlar om Marzieh Kheir Khah, vars tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige går ut i maj. Hon drömmer om att bli filmskapare men mest av allt om att bo tillsammans med sin familj igen på en trygg plats.

Marzieh Kheir Khah kom till Sverige på flykt som 19-åring. I filmen som lanserades på torsdagen berättar hon att Sverige inte var målet från början, men att det är hemma nu.

– Jag ville vara med i Clowner utan gränsers kampanj för att människor ska förstå mer om min situation och om hundratusentals andra människors liknande historier. Jag vill visa att jag inte bara är ”en flykting” utan en människa som har drömmar och mål precis som alla andra, säger Kheir Khah i ett pressmeddelande.

Feministiskt perspektiv ställde några frågor om kampanjen till Karin Tennemar på Clowner utan gränser, en ideell organisation som arbetar för att ”ta skratt, hopp och drömmar till barn i utsatthet runt om i världen”. Kampanjen där filmen om Marzieh Kheir Khah ingår är ett samarbete med What took you so long?, ett internationellt produktionsbolag vars mål är att ”skapa en hållbar och jämställd värld tillsammans med sina kunder”.

Hur uppstod idén?

– Clowner utan gränser har 24 års erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar som befinner sig på flykt och i andra kriser. I detta arbete har vi självklart sett människor som upplever sådant som ingen ska behöva uppleva men vi har också mött en sådan otrolig kraft. Saken är den att alla människor kan bli förändringsaktörer bara de får förutsättningarna för det. Vi tror att en stor det handlar om att lyssna och låta människorna som är drabbade av vår tids kriser själva få prata istället för att vi andra bara pratar ”om” hela tiden. Därför startade vi projektet Listen up!. För att ge tjejer på flykt en plattform att berätta sin historia och förmedla sitt budskap till världen.

Vad kan du säga om fortsättningen?

– Projektet kommer fortsätta de kommande tre åren. Först ut är Marzieh Kheir Khah som kom till Sverige på flykt från Afghanistan för ett par år sedan. Lite senare i vår kommer vi åka till Libanon för att möta syriska flickor på flykt. Så deras berättelser kommer härnäst.

Vilka vill ni nå med kampanjen?

– Just nu ser vi en enorm rörelse av unga som engagerar sig för bland annat klimatet och mänskliga rättigheter. Vi tror verkligen att det är nyckeln till förändring – att ge våra unga verktyg och perspektiv så de kan bli medvetna världsmedborgare och fatta beslut som bidrar till en fredlig, hållbar och jämställd framtid. Genom Listen up! och berättelser som Marziehs vill vi öka ungas medvetande kring dessa frågor och skapa engagemang.

Ska det bli en bestående plattform?

– Kampanjen är treårig. Denna första film med Marzieh finansieras av Sida och nästkommande tre år av Forum syd. Efter det får vi se!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV