Ny kommission för ökad ekonomisk jämställdhet

Under torsdagen presenterade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) en ny kommission som ska utreda skillnaderna i kvinnors och mäns livsinkomster. Utredningen ska vara klar i december 2021 och förväntas ge förslag på vad som kan öka den ekonomiska jämställdheten utan att påverka parternas ansvar för lönebildningen.

3,2 miljoner kronor. Så mycket skiljer det i snitt mellan kvinnors och mäns livsinkomster, enligt Medlingsinstitutet.

– Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män, tar ut en större del av föräldraledigheten, arbetar deltid i större utsträckning, är mer sjukskrivna och har lägre kapitalinkomster. Jämställdheten brister också i hur offentliga stödåtgärder fördelas. Pengar är makt, och makt ska fördelas jämställt, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, när hon på torsdagen presenterade den av regeringen tillsatta kommission som ska utreda och ge förslag på åtgärder för att öka den ekonomiska jämställdheten.

Kommissionen ska lämna förslag på åtgärder som bidrar till att främja jämställda löner, jämställda livsinkomster, en jämställd fördelning av det offentligas stödåtgärder till kvinnor och män samt jämställda arbetsplatser.

Lämnade förslag ska dock inte påverka parternas ansvar för lönebildningen.

– Det är tydligt i direktiven att kommissionen inte ska gå in i den svenska modellen. Det är arbetsmarknadsparterna som ansvarar för lönebildningen. Vi kommer även föra dialog med fackliga organisationer och arbetsgivare, säger Åsa Lindhagen, till DN.

Utländska exempel

Ett annat uppdrag är att analysera den lönecertifiering som finns på Island och den brittiska respektive tyska modellen för lönetransparens för att se om de kan utvecklas och/eller anpassas i Sverige.

Kommissionen ska också kartlägga hur offentliga stödåtgärder och inkomster i övrigt fördelas mellan kvinnor och män. Till exempel hur olika ersättningar till exempel föräldrapenningen påverkar jämställdheten.

Dessutom ska arbetet präglas av öppenhet, ledamöterna ska delta i aktuell debatt och på olika sätt verka för en bred diskussion.

Olika villkor

Kommissionen ska i hela arbetet beakta de olika villkor som inrikes- och utrikesfödda lever under. Men även villkoren för de män och kvinnor med låg inkomst samt ta hänsyn till förhållandena för dem som har en funktionsnedsättning.

– Rättigheter kränks varje dag, säger kommissionens ordförande Lise Bergh, jurist och ordförande i Rädda barnen. Trots att det finns lagstiftning. Jämställdheten angrips både nationellt och internationellt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV