Stora skillnader mellan arbetarkvinnornas och tjänstemännens pensioner

16 000 kronor. Så mycket skiljer arbetarkvinnornas pensioner från tjänstemännens. Det visar LO:s årliga jämställdhetsbarometer som släpptes förra veckan. – För kvinnor i arbetaryrken är det den enskilt viktigaste frågan, enligt LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Förtida uttag av pensionen, som till och med Försäkringskassan föreslår är en katastrof.

16 100 kronor får arbetarkvinnan i snitt i pension medan tjänstemannen kan lyfta drygt dubbelt så mycket – 33 200 kronor. Även arbetsvillkoren är väsensskilda. Tjänstemännens kännetecknas av flexibilitet, trygg heltid och stor möjlighet att påverka, medan kvinnornas till är detalj- och minutstyrda. De jobbar ofta deltid, och under otrygga förhållanden.

– Med en faktisk månadslön på i genomsnitt knappt 16 000 kronor är det mycket svårt att vara ekonomiskt självförsörjande. Risken är dessutom stor att de deltidsarbetande kvinnorna i arbetaryrken blir framtidens fattigpensionärer, om inte löner och arbetsvillkor ändras, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, när LO:s jämställdhetsbarometer presenterades för sjunde året.

LO jämställdhetsbarometer utgår från statistik från Pensionsmyndigheten som visar hur mycket nyblivna pensionärer fick i pension 2018 uppdelat på arbetar- respektive tjänstemannyrken.

Arbetarkvinnorna ligger lägst

Lägst pension har arbetarkvinnorna, 16 100 totalt före skatt, manliga arbetare får 21 100, kvinnliga tjänstemän 23 100 och manliga tjänstemän 33 200 kronor i månaden. Skillnaderna i den allmäna pensionen är relativt små. Det är tjänstepensionen som står för de stora skillnaderna.

– Vi vill lyfta mönstren i pensionerna och påverka den jämställdhetspolitiska debatten, som vi upplever är tämligen klassblind, säger Joa Bergold som är utredare på LO.

– Vi tar inte tillräcklig hänsyn till skillnaderna i arbetslivet vad det gäller arbetsvillkor och position.

I rapporten framgår att var fjärde kvinna i arbetaryrken har en otrygg anställning. Nästan hälften jobbar ofrivillig deltid till skillnad från kvinnorna i tjänstemannagrupper som arbetar deltid när de vårdar barn, men har en heltid i botten.

Över 40 procent av arbetarkvinnorna upplever smärta i rygg, axlar och nacke och tror inte att de klarar att jobba fram till pension. Det gör de inte heller och här måste sjukförsäkringen träda in, enligt LO. Reglerna behöver förenklas och det måste gå att få sjukersättning fram till den nya, höjda riktåldern för pension, är ett av fackets krav.

– För kvinnor i arbetaryrken är det den enskilt viktigaste frågan, enligt LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Förtida uttag av pensionen, som till och med Försäkringskassan föreslår är en katastrof.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV