Vykort med krav till Magdalena Andersson

En feministisk regering, en jämställdhetsmyndighet och flera organisationer som arbetar med jämställdhet – ändå sjunker bidragen till de civila jämställdhetsorganisationerna. Inte sedan 2010 har bidraget för kvinnors organisering höjts och samtidigt har aktörerna blivit fler. Nu kräver Maktsalongen i en kampanj att villkoren ses över och bidragen justeras.

På Finansdepartementets hemsida går det att läsa: “Regeringens budget ska utformas så att den bidrar till arbetet för jämställdhet.” Så har Sveriges första feministiska regering valt att tydliggöra den ambition som länge funnits från politiskt håll, nämligen att Sverige bli ett jämställt land där kvinnor och män har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Ändå har bidraget sjunkit med 113 000 sedan 2010. Vad har hänt med de jämställdhetspolitiska ambitionerna?

Det frågar sig Maktsalongen som tillsammans med en rad organisationer nu uppmanar jämställdhetsintresserade att skicka vykort till finansminister Magdalena Andersson.

Senast bidraget till kvinnors organisering höjdes var 2010. Sedan dess har det inte ens justerats utifrån inflationen. Förutom att bidragen inte inflationsjusterats finns det i dag fler organisationer som söker samma bidrag. Det innebär att pengarna sedan 2010 i praktiken minskat med 113 000 kronor per organisation. Detta samtidigt som regeringen påstår sig höja ambitionen för jämställdhetsarbetet, bland annat genom att inrätta Jämställdhetsmyndigheten som nu ansvarar för utdelning av bidrag.

– 113 000 kronor må låta lite, men för organisationer som redan har väldigt begränsade resurser, är statsbidraget ofta är avgörande för organisationernas överlevnad och verksamhet, konstaterar Maktakademin i ett pressmeddelande.

Mindre och kortsiktigare

– Samtidigt som bidragen blivit mindre så har de också blivit mer kortsiktiga. Hur vi kan söka projektbidrag har ändrats. Möjligheten att söka projekt för tre år, som tidigare, har nu försvunnit och det går endast att söka pengar för ett år i taget. Detta innebär en enorm kortsiktighet för oss som organisationer. Förutom osäkerhet innebär det också att mer av vår skattefinansierade tid behöver läggas på att söka och redovisa bidrag. Det är alltså något som alla förlorar på.

På internationella kvinnodagen skickade därför Maktsalongen med flera vykort till finansminister Magdalena Andersson där de krävde en höjning av bidragen.

Även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen fick brev med krav på förändring av det regleringsbrev som enbart möjliggör att söka projektmedel för ett år i taget och Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag, fick brev med krav på en omfördelning av medlen som delas ut, från kortsiktiga projektbidrag till långsiktiga organisationsbidrag.

– Det vi vill är helt enkelt att Sveriges feministiska regering – vars budget ju trots allt ”ska utformas så att den bidrar till arbetet för jämställdhet” – gör sitt jobb så att vi kan göra vårt, skriver Maktsalongen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV