Nyanlända tjejer ges inte kunskap om sina rättigheter

Nyanlända unga kvinnor och tjejer i Sverige saknar grundläggande information om sina rättigheter på ett flertal områden. Det visar nya rapporten Manifest – unga nyanlända kvinnors krav på makthavare. Rapporten bygger bland annat på intervjuer med deltagare i Kvinna till kvinnas projekt Gemaket, som haft till syfte att skapa ett tryggt rum för nyanlända kvinnor.

Flera har inte fått någon information om hur de kan tillgodose sin sexuella och reproduktiva hälsa och i skolan bedrivs inget uthålligt jämställdhetsarbete, vare sig för nyanlända tjejer eller killar. Inget automatiskt kunskapsutbyte mellan skolan och exempelvis ungdomsmottagningen sker, och även vilken studievägledning som ges varierar mellan skolor.

”Jag hade ingen aning innan. Vad är rättigheter och skyldigheter? Det var helt nytt”, säger en av de intervjuade i rapporten.

I en debattartikel i Aftonbladet den 8 mars konstaterar Kvinna till kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff att tjejerna sviks.

Bristen på kunskap om rättigheter på arbetsmarknaden ökar risken att nyanlända tjejer utnyttjas. I arbetslivet och framför allt i det offentliga rummet utsätts nyanlända tjejer dessutom för diskriminering, negativ särbehandling och öppen rasism mot nyanlända tjejer. Rapporten visar att flertalet inte vågar agera eller anmäla för att de är just osäkra på vad de har för rättigheter.

– Vårt övergripande krav är därför att samhället på alla plan måste prioritera rättighetsarbetet för nyanlända tjejer och unga kvinnor, säger Petra Tötterman Andorff i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV