Nytt stipendium till minne av Zaida Catalán

Regeringen har gett Folke Bernadotteakademin (FBA) i uppdrag att inrätta ett stipendium till minne av Zaida Catalán, som mördades i mars 2017 när hon undersökte en massaker i samband med ett FN-uppdrag för att utreda och stoppa våldtäkter i Kongo-Kinshasa. Catalán har tidigare varit utsänd av FBA som jämställdhetsexpert och stipendiet är kopplat till FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.

Det är nu 20 år sedan resolutionen antogs, med utgångspunkt från kvinnors avgörande roll när det gäller att åstadkomma hållbar fred och säkerhet. Stipendiet ska uppmärksamma personer som engagerar sig i frågan och ska delas ut första gången 2021.

– Zaida Catalán var en hängiven och engagerad FN-medarbetare med uppdrag att bekämpa våld mot barn och kvinnor när hon mördades. Genom att ge fler möjligheten att arbeta med FN-resolutionen om kvinnor, fred och säkerhet hedrar vi hennes gärning och stärker vi Sveriges arbete med denna viktiga fråga, säger Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Zaida Catalán blev 36 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV