Regeringen utreder sjuk- och aktivitetsersättning

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på fackliga centralorganisationen TCO, har utsetts till särskild utredare av sjuk- och aktivitetsersättningen. Regeringen vill bland annat att utredningen ska se över kraven för att beviljas sjukersättning för äldre personer i förvärvsarbetande ålder.

– Sveriges löntagare förtjänar trygga socialförsäkringar. Det finns goda skäl att se över dagens regelverk. Inte minst är det viktigt att se över kraven i sjukersättningen för äldre löntagare som slitit ut kroppen i arbetet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

Där framgår att: ”Syftet med utredningen är att säkerställa att sjuk- och aktivitetsersättningen ger trygghet vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga, god förutsebarhet för den enskilde samt stabilitet i tillämpningen över tid. Regelverkets krav för att en försäkrad ska beviljas förmånerna ska bli mer ändamålsenliga och i möjligaste mån ta tillvara den försäkrades arbetsförmåga. Samtidigt ska fortfarande den grundläggande principen att sjuk- och aktivitetsersättningen endast ska lämnas till den vars arbetsförmåga är långvarigt nedsatt finnas kvar.”

Vidare vill regeringen skapa ett ”mer modernt” regelverk som är enkelt att förstå och administrera samtidigt som det bidrar till att ”förebygga ohälsa” och ”ger stöd vid såväl rehabilitering och omställning till annat arbete”. Ett effektivt samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är enligt regeringen en viktig förutsättning utredaren ska ta ställning till om förändringar i regelverkets utformning kan bidra till bättre samarbete. Därtill vill regeringen veta hur incitamenten att lämna arbetslivet via sjukersättning i stället för pension påverkas.

Senast den 30 juli 2021 ska utredningen redovisa resultaten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV