Stöd till våldsutsatta måste bibehållas under coronakrisen

Polis och hjälplinjer rapporterar redan om ökat våld i hemmen som en följd av de åtgärder som vidtagits världen över för att bekämpa spridningen av covid-19. Nu larmar FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor Dubravka Simonovic:

– För alltför många kvinnor och barn kan hemmet vara en plats av rädsla och misshandel. Den situationen förvärras avsevärt under isolering såsom påtvingad karantän under covid-19-pandemin.

Simonovic uppmanar regeringar att vidta akuta åtgärder för att skydda våldsutsatta inför den ökade risken och upprätthålla kvinnors och barns mänskliga rättigheter.

– Risken förvärras i en tid med få eller inga skyddade boenden och stödverksamheter för offren, när det är svårt att komma åt de som ännu är öppna, och när det finns mindre uppslutning från samhället, färre polisingripanden och minskad tillgång till rättvisa då många domstolar är stängda.

Nödåtgärderna som behövs för att bekämpa covid-19 har ökat kvinnors börda i form av hushållsarbete och vård av barn, äldre och sjuka anhöriga. Restriktionerna av rörelsefriheten stärker samtidigt förövarnas makt och kontroll. Särskilt oroad är Dubravka Simonovic för kvinnor i risksituationer, de med funktionsnedsättningar, papperslösa migrantkvinnor och offer för människohandel.

– Eftersom telefonsamtal kan vara farliga under isolering i hemmet, kan hjälplinjer skapa tillgänglighet genom att erbjuda online-chattar och sms-service för offer. Staterna bör också komma med nya och kreativa lösningar för att stödja dem, säger Simonovic.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV