Brott mot EU-rätten att inte ta emot människor på flykt

Polen, Ungern och Tjeckiens vägran att ta emot människor på flykt var ett brott mot EU-rätten. Det slår EU-domstolen fast, rapporterar Euronews. 2015 enades Ministerrådet om ett omplaceringsprogram genom vilket 120 000 asylsökande som anlänt till Italien och Grekland skulle fördelas mellan EU-länderna.

De tre medlemsländernas argument för att inte fullfölja sin del av avtalet accepteras inte av domstolen. Överenskommelsen tecknades i en tid då över en miljon människor, de flesta på flykt från krigen i Syrien och Irak, anlänt till Europa för att avlasta Italien och Grekland. Medan Ungern inte gick med på att ta emot några asylsökande alls, hade Polen och Tjeckien till en början sagt att de skulle ta emot 100 respektive 50 personer. I praktiken blev det noll i Polen och tolv i Tjeckien.

Av de 120 000 asylsökande som omfattades av programmet omplacerades till slut endast 40 000. Euronews skriver att misslyckandet är centralt i en av EU:s största politiska kriser, samtidigt som migration blev en valvinnande fråga för Europas extremhögerpartier.

Ungerns justitieminister Varga Judit konstaterar i ett uttalande att programmet ”inte implementerades fullt ut i nästan något land”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV