Kvinnor och resursfattiga mer utsatta under coronakrisen

Redan existerande ojämlikheter synliggörs och förstärks i coronavirusets spår. Åtgärderna för att förhindra smittspridning fungerar inte för den som på grund av fattigdom, otrygg anställning, stats-, hem- och rättslöshet inte har möjlighet att följa råden. I alla de grupperna finns kvinnor.

Coronavirus-pandemin sägs inte skona någon. Samtidigt visar nyhetsrapporteringen att människors klass-, etnicitet- och könstillhörighet spelar en betydande roll i överlevnadsmöjligheten när det gäller den tilltagande globala hälsokrisen och ekonomiska krisen. Globalt drabbas fattiga och personer utan ett hem att gå till hårdare. Flyktingar och migranter, hemlösa, offer för trafficking och fångar tillhör de akut utsatta för coronapandemins konsekvenser. Orättvisorna ökar drastiskt, strukturell ojämlikhet och diskriminering blottar nya dimensioner av sårbarheten i det sociala och ekonomiska system som råder.

– Miljontals fattiga, hungriga, törstiga människor, unga och gamla, män, kvinnor, barn, sjuka människor, blinda, funktionshindrade, med ingen annanstans att gå, utan kollektivtrafik i sikte, började en lång marsch hem till sina byar. De gick i flera dagar, mot Badaun, Agra, Azamgarh, Aligarh, Lucknow, Gorakhpur – hundratals kilometer bort. Några dog på vägen.

Detta beskriver författaren Arundhati Roy i en omskakande artikel i Financial times, om konsekvenserna av Indiens omfattande karantän och att miljontals varslats av sina arbetsgivare och kastats ut av sina hyresvärdar i storstäderna.

Kvinnor och arbete

– COVID-19-pandemin påverkar kvinnors rättigheter avsevärt och förvärrar många av de strukturella ojämlikheter som redan finns i samhällen över hela världen, säger Jacqui Hunt, från organisationen Equality now till Reuters.

I Sydkorea, liksom de flesta länder i Asien, har skolorna varit stängda i flera veckor. Något som främst drabbar förvärvsarbetande kvinnor som nu är tvungna att stanna hemma för att ta hand om barnen och i många fall även de sjuka i familjen. I en BBC-intervju berättar journalisten Sung So-young om svårigheterna för kvinnor med att arbeta hemifrån, för de som har möjligheten. Detta har i sin tur lett till att allt fler kvinnor varslas eller bortprioriteras och riskerar utebliven lön i jämförelse med kolleger som är män.

Kvinnor utgör, enligt WHO, 70 procent av de anställda inom vården och sociala sektorn i världen. Detta innebär att kvinnor i svåra tider som denna pandemi står i främsta ledet i kampen mot pandemin, samtidigt som de får ännu mer ansvar för hem, äldre och barn.

Men miljontals kvinnor runt om i världen arbetar i den informella sektorn. De är gatuförsäljare, säsongsarbetare, hemarbetare, hemtillverkare. Dessa miljontals kvinnor, som ofta är ensamstående med barn, står under coronakrisen helt utan inkomst men också utan hälso- och vårdförsäkringar som i många länder är knutna till en anställning.

Hemlös eller våldsutsatt hemma

Situationen för de hundratusentals kvinnor i världen som tvingas försörja sig och sina familjer genom att sälja sex har blivit episkt försämrad på grund av smittrisk och karantänregler. Tusentals utländska kvinnor som arbetar inom den lagliga, skattebetalande sexindustrin i Tyskland har blivit hemlösa när bordeller varit stängda i flera veckor. Ett stort antal av dessa kvinnor med härkomst utanför de europeiska länderna, har inte kunnat återvända till sina länder och är i praktiken hemlösa. Dessa kvinnor är nu tvungna att sälja sex på offentliga toaletter i bland annat Berlin för tio euro, rapporterar tyska hjälporganisationer.

Våld mot kvinnor och barn har uppenbarligen ökat drastiskt i världen som en direkt konsekvens av hemisolering, utegångsförbud och karantän. ”En fruktansvärd global ökning av våld i hemmet”, larmade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett direktsänt tal. I många länder larmar kvinnojourer och kvinnofridslinjer om att våldet i hemmet har ökat och att redan utsatta kvinnor och flickor har hamnat i en extra utsatt och farlig situation. I Kina rapporterades under utegångsförbuden att fallen av våld i hemmen tredubblats. I en del delstater i USA rapporteras fördubbling av våld i hemmen.

– Det är orealistiskt att förutsätta att alla har en trygg plats hemma. Nu tvingas kvinnor, liksom hbtq-personer, gå i karantän med våldsutövarna. Vi har redan sett en ökning av våld i hemmet, säger Japleen Pasricha, som driver den feministiska medieplattformen Feminism in India, till Omvärlden.

Abort och preventivmedel

Miljontals kvinnor globalt kommer att tvingas att fortsätta med oönskade graviditeter eller utsättas för osäkra aborter under pandemin enligt organisationen Marie Stopes international, som arbetar med sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa.

De flesta lokala hälso- och kvinnokliniker är stängda, sjukhusen prioriterar inte abort och i många länder med utegångsförbud begränsas möjlighet att lämna hemmet för att ens söka medicinsk hjälp i tid. I de länder där abort redan är förbjudet har dessutom många kvinnors tillgång till preventivmedel minskat drastiskt på grund av utegångsförbuden. De stängda gränserna inom Europa har bland annat påverkat Polens kvinnors möjlighet till abort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV