Philip Alston, FN:s särskilda rapportör om extrem fattigdom och mänskliga rättigheter, larmar om hur människor som lever i fattigdom eller med låga inkomster i USA är särskilt drabbade av coronakrisen på grund av kronisk vanskötsel, rasism och diskriminering. Alston granskade läget i landet 2017 och ser starka skäl till oro i ljuset av den förvirrade och företagsfokuserade federala reaktionen:
– Med rekordmånga uppsägningar, ett svagt skyddsnät och regeringens primära fokus på företag och de välbeställda kommer betydande delar av landet snart att stå inför ruin såvida inte kongressen vidtar långtgående åtgärder.
Philip Alston lyfter fram de rasrelaterade klassklyftorna, som gör att svarta och latinamerikaner löper större risk både att ställas utan försörjning, sjukvård, utbildning och även att smittas och dö av covid-19.
Farhågorna gäller även de fängslade, som till oproportionerligt stor del utgörs av svarta och latinamerikaner, inte minst papperslösa. Från flyktingförvar rapporteras nu om allt fler fall av covid-19 och intagna vittnar om hur de pressas av vakter i full skyddsmundering att friskriva det privata fängelseföretaget från ansvar för eventuell smitta för att få tillgång till ansiktsmasker.
– Trots dessa allvarliga risker når federala lättnader ännu inte många människor i nöd och är i grund och botten otillräckliga i omfattning och utformning med tanke på krisens magnitud och dess långsiktiga inverkan, säger Alston.
Enligt officiell statistik levde 38,1 miljoner människor i fattigdom i USA 2018.
– USA borde erbjuda omedelbara lättnader, såsom hyresstöd, uppskov med inkassokrav och vräkningar såväl som långsiktiga lösningar som säkerställer rättigheter och bekämpar otrygghet, i form av gröna stimulanser, levnadslöner och avskrivningar av studentlån. Det här är en tidpunkt att omvärdera misslyckade stödsystem för hälsa och boende samt sociala stödsystem, som medfört att denna kris är särskilt smärtsam för de mindre välbeställda.