Anställda inom äldrevården, på såväl boenden som inom hemtjänst, vittnar nu om oron kring coronaviruset. Samtidigt kräver fackförbunden inom vård och omsorg att arbetsgivarna säkerställer coronaskydd i arbetsskadeförsäkringen, som i dagsläget inte omfattar covid-19.
Bland de tänkbara förklaringar som lyfts till spridningen av covid-19 inom äldrevården finns för sent infört besöksförbud, brott mot besöksförbud, men också brist på skyddsutrustning och hög andel timanställningar som får personal att gå till jobbet trots symptom.
Nu vittnar anställda på flera håll inom äldrevården om chefer som avvisar krav på tester av personal och att även den skyddsutrustning som finns undanhålls dem, rapporterar SVT Nyheter. Oron är stor inte bara för att själva smittas, utan också att bidra till spridningen av smittan till särskilt sårbara äldre.
Stephanie Zepacki är skyddsombud och undersköterska i hemtjänsten i Malmö stad, där skyddsutrustning används bara när coronasmitta misstänks eller är konstaterad. I andra fall gäller basala hygienrutinder och enligt de ansvariga skulle utrustningen inte räcka om den användes i alla lägen.
– Ingen har tillräcklig kunskap om detta virus och vi ser hur människor dör runt omkring oss, säger Zepacki till SVT Nyheter.
– De skyller på att det är vi som sprider det vidare, men vi kan ju inte göra så mycket om vi inte får några skydd, säger Jintana Landby, som jobbar inom hemtjänsten i Norrköping, ytterligare en av de SVT Nyheter varit i kontakt med varav flera vittnar anonymt om avsaknad av skyddsutrustning, bristfällig information och oklara rutiner.
En undersköterska i Mellansverige vittnar om hur risken för personalbrist verkar ligga till grund för en ovilja att testa personalen. När frågan kom upp på ett möte ska chefen ha svarat: ”Nej, vi väljer att inte testa er för det kommer visa att de flesta är smittade redan.”
Ledningen för verksamheten har enligt SVT tagit avstånd från uttalandet och ”för diskussioner” om att starta testning av personalen.
För de som drabbas av coronasmitta i tjänsten finns för närvarande ingen möjlighet att få ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Det är något som regeringen, enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), arbetar med att förändra.
Välkommet men otillräckligt enligt Vårdförbundet, som menar att även arbetsgivarna måste göra sitt. Tillsammans med Kommunal och Akademikeralliansen har Vårdförundet lämnat in en framställan till Sveriges kommuner och regioner (SKR) om att få in coronaskydd i arbetsskadeförsäkringen genom kollektivavtal.
– Att arbeta inom vården innebär en förhöjd risk för smitta och det måste kompenseras genom ett bättre arbetsskadeskydd. Det står nu klart att vårdpersonal blivit smittade av viruset i tjänsten, och att ett fåtal sjuksköterskor och läkare till och med intensivvårdas. Samtidigt får vi rapporter från förtvivlade medlemmar som själva hör till riskgrupper för coronaviruset, men som ändå inte undantas att arbeta med smittade patienter, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.