Rekryteringssatsning inom vård och omsorg efterfrågas

Medan arbetslöshetssiffrorna stiger är välfärdens verksamheter ansträngda. I ljuset av de stora rekryteringsproblem som hotat, och alltjämt hotar, kompetensförsörjningen inom vård och omsorg av äldre, föreslår nu fackförbundet Kommunal tillsammans med arbetsgivarparten Sveriges kommuner och regioner (SKR) en stor satsning på kompetens- och yrkesväxling för personer som permitteras, varslas och sägs upp under coronakrisen.

Tanken är också att redan anställda som arbetar visstid ska ges möjlighet att kombinera en utökad anställning med utbildningsinsatser. Målet är att stärka kvaliteten och skapa tydliga vägar in i vård och omsorg, och förbättra arbetsmiljön för de som redan arbetar i välfärden. Förslaget bygger på att regeringen går in och finansierar satsningen, som beräknas kosta 2 miljarder kronor 2020-2021 och omfatta 10 000 personer.

”Vi är övertygade om att den här satsningen kan bidra till att stärka kvaliteten i verksamheten, öka andelen heltids- och tillsvidareanställningar samt förbättra arbetsmiljön för befintlig personal genom en tryggare bemanning. Det är dessutom en utmärkt insats i ett mycket svårt arbetsmarknadsläge”, skriver Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, och Anders Knape, ordförande för SKR, i ett gemensamt debattinlägg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV