Mediebilden av romer normaliserar rasism

Rasismen mot romer är sedan länge normaliserad men tar sig olika uttryck på olika medieplattformar, visar en avhandling av Petre Breazu, doktor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet. Han har undersökt hur romer skildras i rumänska tidningar, tv-nyheter och sociala medier sedan landets EU-inträde 2007.

I traditionella nyhetsmedier uttrycks rasismen mer subtilt och dolt:

– En nyhet om hur romer vräks från sina bostäder kan till exempel illustreras med en bild av vänliga poliser som hjälper människor som promenerar i solskenet, samtidigt som Amnesty rapporterar om att kvinnor, män och barn jagades bort av hundar medan en bulldozer rev deras hem.

– Våldet mot romer suddas ut både i språkbruket och visuellt. Orsaken är förstås att vi lever i en tid av politiskt korrekthet, där medierna vill undvika anklagelser om rasism, säger Breazu.

I sociala medier däremot tar sig rasismen extrema former, med ett extremt verbalt våld och krav på hårda tag mot romer. För Petre Breazu som vuxit upp i ett område med stor romsk befolkning i Rumänien, är det självklart att mångfalden även bland romer är stor vad gäller utbildning, socioekonomisk status, ambitionsnivå och sociala vanor. Något som sällan skildras i medierna.

Breazu betonar därför mediernas ansvar för att förändra bilden, samt behovet av fler oberoende organ som kan granska medierna och avslöja den dolda rasismen:

– Vi vet att rasism, i likhet med andra former av diskriminering, kan utmanas och motarbetas. Här hoppas jag att min forskning ska hjälpa till. Genom att problematisera bilden av hur romer framställs i media och på sociala medier går det att skapa förändring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV