Strandhäll blir S första jämställdhetspolitiska talesperson

Det var på torsdagen som Socialdemokraterna klubbade att tidigare statsrådet Annika Strandhäll blir partiets talesperson i jämställdhetsfrågor. Bland annat ska Strandhäll påverka vilka åtgärder som prioriteras under coronakrisen, rapporterar Aftonbladet.

På sin Facebooksida lyfter hon siffror över ökat våld i hemmen under karantän, och andra konsekvenser av åtgärder med anledning av pandemin, som försöket att totalförbjuda abort och sexualundervisning i Polen, begränsningar av tillgången till abort i USA och förbud mot könskorrigering i Ungern.

”Till saken hör också att i genomsnitt 70% av världens hälsovårds och omsorgspersonal är kvinnor i pandemins frontlinje men inte bara de utan kvinnor befinner sig ofta också i de jobb med osäkra och dåliga anställningsvillkor som nu försvinner i krisens spår. T ex restaurang, hotell, resebransch, turism och besöksnäring. Det handlar inte om att peka finger utan att vi som samhälle måste orka hålla flera tankar i huvudet samtidigt”, skriver Strandhäll som sedan hon lämnade posten som socialminister i september förra året, efter dödsfall inom familjen, är tillbaka i politiken som riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor i Stockholm

Förutom rollen i hanteringen av coronakrisen ska Annika Strandhäll, enligt Aftonbladet, också ta fram förslag på jämställdhetsområdet inför partikongressen 2021 och valrörelsen 2022, samt ge S en tydligare feministisk röst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV