Kuppförsök mot Peaceworks avstyrt

Vid antirasistiska fredsorganisationen Peaceworks senaste årsmöte anslöt en grupp personer med koppling till SD, Ungsvenskarna och Konservativa förbundet och valde ny styrelse med nya namn på alla poster, rapporterar Expo.

– Vi förstår det här som ett kuppförsök, säger generalsekreterare Nasma Salim till Expo.

Det var den 18 mars som årsmötet hölls digitalt med anledning av coronaviruset. Oväntat många okända, nya medlemmar hade registrerat sig inför mötet. När tekniska problem uppstod valde sittande styrelse att avbryta mötet. Istället öppnades en ny kanal för mötet av den nyvalde mötesordföranden Julian Kroon, som också är ordförande i Konservativa förbundet och har olika förtroendeuppdrag för SD i Stockholm.

Med anledning av de tekniska problemen, och att alla som planerat att delta inte haft möjlighet till det, begärde Peaceworks externa revisor att ett nytt årsmöte skulle hållas. 400 personer slöt upp och en ny styrelse för 2020 valdes. Nasma Salim ser kuppförsöket som ett hot mot föreningsdemokratin. Hon konstaterar att många föreningar är särskilt sårbara under coranapandemin då många håller digitala möten, och är glad att det kunde avstyras:

– Det gick väldigt bra. Att så många deltog ser vi som ett massivt bevis på vilket stort stöd det finns för civilsamhället och att många stöttar Peaceworks.

Julian Kroon hävdar att mötet gått korrekt till, och att samtliga medlemmar hade kunnat delta i den nya kanalen, vilket Nasma Salim tillbakavisar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV