Föräldrapar där pappan inte tar ut någon föräldraledighet alls, inte ens de reserverade dagar som annars brinner inne, separerar eller skiljer sig oftare. Samtidigt är de mest jämställda paren, där pappan tar ut mer än sin reserverade del, inte heller de mest stabila. Det visare en ny studie i demografi från sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Forskarna har i studien undersökt sambandet mellan fördelningen av föräldraledighet i heterosexuella par och separationsrisk. Undersökningen omfattar data från Island, Norge och Sverige 1993-2011. Tidigare forskning som tyder på att ju mer jämställd en relation är desto bättre bekräftas inte av studien, konstaterar Ann-Zofie Duvander, professor i demografi vid Stockholms universitets demografiska avdelning, SUDA.
– Så kan det vara i vissa fall. Men det kan också vara så att det är påfrestande att vara mer jämställd än vad andra par är i samhället. Det är troligast att det lättaste är att följa normen, för dessa par är det också lättare att fortsätta vara ihop. De par där pappan tar ut mer ledighet går på ett sätt mot strömmen vilket inte alltid är lätt.