Hilma af Klints målningar nu även på frimärken

Den svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944) visste att hon var före sin tid. I sitt testamente stipulerade hon att hennes konstverk fick visas först när 20 år passerat efter hennes död. Och det skulle ta 42 år innan verken, som i dag räknas till föregångarna inom den abstrakta konsten, visades för första gången.

Sex av hennes målningar släpps nu, den 30 april, som frimärken av Postnord. Fem motiv ur De tio största finns i ett häfte frimärken med valören 22 kronor för utrikes brev, och på rulle för inrikes brev finns ett motiv ur De stora figurmålningarna.

– Målningarna beskriver människans levnadslopp från barndom till ålderdom och fungerar väldigt fint som små frimärksmotiv, trots att de är mycket stora i verkligheten. Jag ser fram emot få se Hilma af Klints konstverk pryda sommarens utrikes hälsningar och bidra till att få sprida dessa fantastiska konstverk över hela världen, säger Stina Olofsdotter, chef för frimärken på Postnord i ett pressmeddelande.

Originalen till målningarna Postnord valt ut finns med i en utställning på Moderna museet i Malmö som för närvarande håller stängt med anledning av coronapandemin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV