Ida B Wells tilldelas postumt Pulitzerpris

USA:s mest prestigefyllda journalistpris, Pulizerpriset, gick på måndagen ut med ett särskilt omnämnande av Ida B Wells ”för hennes enastående och modiga rapportering om det fruktansvärda och grymma våldet mot afrikan-amerikaner under lynchningstiden”, rapporterar the Equal justice initiative.

Med omnämnandet följer en testamentering om minst 50 000 dollar till stöd för hennes mission. Mottagare kommer att meddelas senare. Ida B Wells föddes i slaveri och kämpade hela livet med pennan som vapen mot rasistiskt våld, lynchningar och orättvisor i rassegregeringens USA. Hon dog 1931, innan vidden av hennes oförtröttliga kamp hade uppmärksammats fullt ut.

Ida B Wells har först nyligen erkänts som USA:s tidigaste och mest orädda undersökande journalist, bland annat av New York times, som konstaterat att hennes
banbrytande arbetsmetoder är centrala element i modern journalistik än i dag.

Pulizerpriset 2020 i kategorin commentary går dessutom till Nikole Hannah-Jones för ”en svepande, djupt rapporterad och personlig essä”, som inledde det banbrytande projektet 1619 the ground-breaking 1619 Project. 2016 var Nikole Hannah-Jones med och grundade ett sällskap för grävande journalistik i Ida B Wells namn, tillsammans med journalisterna Ron Nixon, Corey Johnson, and Topher Sanders. Syftet är att erbjuda utbildning och mentorskap för svarta journalister som följer i Wells fotspår.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV