Svenskarnas pensionspengar bidrar till skövling av Amazonas

I skuggan av coronakrisen ökar skövlingen av Amazonas snabbt. I en serie artiklar skildrar Aftonbladet förföljelsen av miljöaktivister som protesterar mot avverkningen – driven av jakt på betesmark och sojafält – risken för utplåning av regnskogens urfolk och hur hela Amazonas på bara en generation riskerar att förvandlas till savann med katastrofala följder för hela jordens klimat. Samtidigt har de flesta i Sverige ekonomiska intressen investerade i att skövlingen fortsätter.

Samtliga AP-fonder, inklusive ”icke-valsfonden” Sjunde AP-fonden som förvaltar en fjärdedel av de svenska premiepensionerna, investerar i företag som bidrar till skövlingen av Amazonas. Det gäller även de sju bankerna som Aftonbladet granskat tillsammans med Fair finance guide. Inte ens hållbarhetsfonder lyckas låta bli att investera i företagen.

Det gäller fem bolag som av den amerikanska organisationen Amazon watch och den brittiska organisationen Global witness anklagas för att – trots upprepade löften om bättring – direkt eller indirekt bidra till avskogning och bränder i Amazonas: brasilianska köttjättarna JBS och Minerva, de amerikanska sojabolagen Bunge och ADM samt det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, som tillhandahåller infrastruktur i Amazonas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV