Sverige stagnerar i Europa-rankning av hbtqi-rättigheter

På torsdagen lanserades ILGA Europas årliga Rainbow Europe map som poängsätter och rangordnar hbtqi-rättigheter i Europas länder på områdena jämlikhet och icke-diskriminering; familjefrågor; hets och hatbrott; erkännande av juridiskt kön och kroppslig integritet; förenings-, mötes- och yttrandefrihet samt asylrätt för hbtqi-personer.

– Om det någonsin varit hög tid för europeiska regeringar och institutioner att stå fast vid försvaret av rättsstaten och av mänskliga rättigheter, så är det nu, säger Darienne Flemington, en av ILGA Europas två ordföranden.

Särskild oro uttrycker ILGA Europa gällande de länder som förlorat mark i årets undersökning. Det framgår av ett pressmeddelande från RFSL och gäller exempelvis Ungern, Polen samt även Turkiet, som tillsammans med Azerbajdzjan och Armenien utgör de tre länderna längst ner på listan. I topp tre i rankningen i år, liksom förra året, finns Malta, Belgien och Luxemburg. Därefter kommer Norge, Danmark, Spanien, Portugal, Finland och Storbritannien. Först på tionde plats återfinns Sverige, bland annat beroende på att:

  • den svenska könstillhörighetslagen inte grundar sig på självbestämmande

  • det kvarstår krav i könstillhörighetslagen på att genomgå psykiatrisk utredning för att kunna ändra juridiskt kön

  • det kvarstår en åldersgräns i könstillhörighetslagen för att få ändra juridiskt kön

  • inget förbud finns mot ej medicinskt motiverade kirurgiska ingrepp på intersexpersoner som sker utan individens samtycke

  • det inte finns någon könsneutral föräldraskapspresumtion

  • det inte finns något förbud mot omvändelseterapi

  • det finns inget förbud mot att diskriminera intersexpersoner

  • inga nya segrar har egentligen kunnat firas i Sverige på flera år för hbtqi-rättigheter

RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios konstaterar att en ny könstillhörighetslag ännu inte kommit på plats trots att reformen utlovats av regeringen under flera års tid. Enligt det lagförslag som tagits fram ska könstillhörigheten grunda sig på självbestämmande och transpersoner ska genom ett enkelt administrativt förfarande kunna ändra juridiskt kön.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV