Polen uppmanas garantera hbtq-personers rättigheter

Europas kommuner och regioner uppmanar Polens kommuner och regioner att stå upp för hbtq-personers rättigheter. Detta i formen av ett brev där den europeiska samarbetsorganisationen CEMR:s jämställdhetskommitté skriver om flera oroande exempel där mänskliga rättigheter och hbtq-samhällen utmanats under det gångna året.

Ett hundratal polska lokala och regionala myndigheter har enligt CEMR uttalat att de står fria från ”hbtq-ideologier” samt undandragit ekonomiskt stöd för frivilligorganisationer som arbetar till stöd för mänskliga rättigheter.

– Vi är djupt bekymrade över utvecklingen för mänskliga rättigheter i Polen, inte minst de beslut som har fattats på lokal och regional nivå om att utropa ”hbtq-fria zoner”. Vi uppmanar också de polska kommuner och regioner som står fast i sitt försvar för mänskliga rättigheter att fortsätta göra så. De har vårt fulla stöd, säger Emil Broberg, svensk ordförande för kommittén för jämställdhet i CEMR.

Både Europaparlamentet och EU-kommissionen har tidigare kritiserat de ”hbtq-fria” zonerna. Den oroande utvecklingen uppmärksammas också av Europarådets lokala och regionala församling, Kongressen, som i höst kommer att presentera en rapport om lokala och regionala myndigheters ansvar för att säkerställa hbtq-personers mänskliga rättigheter. Anders Knape, ordförande för såväl Sveriges kommuner och regioner (SKR) som Kongressen, betonar att Polen är skyldiga att garantera medborgarnas mänskliga rättigheter:

– De inskränkningar som nu drabbar hbtq-personer är ett avsteg och brott mot demokratin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV