Enorm förbättring av äldres hälsa

De förändringar av äldres hälsa och förmågor inom en rad områden som skett sedan 1970-talet är dramatiska. Enligt nya rapporten 70 är det nya 50 från Delegationen för senior arbetskraft har äldres kognitiva och fysiska förmågor förbättrats väsentligt, samtidigt som förekomsten av en rad sjukdomar i betydande grad minskat.

– Det är en enorm förbättring av äldres hälsa som har skett under 1900-talet, mycket på grund av de välfärdsreformer som genomförts, säger delegationens ordförande Anders Ferbe i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på resultat från H70-studierna, som har undersökt åldrandet sedan 1971, och byggt upp en gedigen kunskapsbank om hur åldrandet förändrats i Sverige under de senaste femtio åren.

– Under covid-19-pandemin har man fått en bild av att 70-plussare är sköra och inte kan ta vara på sig själva. Den här rapporten visar en annan bild, nämligen att dagens 70-åringar är mer fysiskt och psykiskt vitala än någonsin tidigare, säger rapportförfattaren Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och föreståndare för AgeCap – Centrum för åldrande och hälsa.

Delegationen för senior arbetskraft tillsattes av regeringen i augusti och ska verka för ett mer inkluderande och åldersoberoende synsätt i arbetslivet, samt sprida kunskap och forskning om äldres möjligheter. Rapporten 70 är det nya 50 är den tjugoförsta som delegationen publicerar. Utredningens uppdrag skulle ha avslutats den 1 oktober, men har förlängts till 30 november 2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV