Black lives matter bryter barriärer i brittisk bokbransch

I samband med de senaste Black lives matter-protesterna har sociala medier fyllts med rekommendationer om såväl klassiker som nyutgivna böcker av svarta författare. Nu visar brittiska bästsäljarlistor att det har gett effekt, rapporterar New statesman.

Bernardine Evaristo är med Girl, woman, other är första svarta kvinna, och andra svarta person efter Marlon James, att ta täten i brittiska pockettoppen. Och Reni Eddo-Lodge är första brittiska svarta författaren någonsin att toppa såväl bästsäljarlistan över facklitteratur i pocket som den totala bokförsäljningen i Storbritannien med Why I’m no longer talking to white people about race (2017).

I ett Instagram förklarar Eddo-Lodge varför hon känt sig svimfärdig över nyheten:
”Jag kan inte bara okritiskt fira att ha brutit en barriär utan att fråga varför i helvete barriärerna fanns där från början.”

Och det är fler författare som framför kritik. I ett öppet brev till branschen skriver nyligen etablerade Black writers’ guild:

”Förläggare har tagit detta tillfälle att öka marknadsföringen av sina svarta författares titlar och gå ut med uttalanden till sitt stöd för svarta grupper som kämpat för jämlikhet i decennier. Även om vi välkomnar ert stöd vid denna tidpunkt är vi djupt bekymrade över att brittiska förlag agerar för att öka medvetenheten om rasistisk ojämlikhet utan att på ett betydande sätt göra något åt den egna.”

Enligt New statesman har de fem största förläggarna i Storbritannien samtliga välkomnat kraven som ställs i det öppna brevet, bland annat att redovisa andelen svarta författare i sin utgivning och bland de anställda på förlagen, öka kunskapen om diskrimineringen i alla led i bokutgivningen samt åta sig att investera i initiativ som synliggör och stärker svarta författartalanger och bygger och främjar läsandet bland svarta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV